Küçük paletli vinç grubunda olan örümcek vinçler, örümceği andıran açılır ve sabitlenir ayaklarıyla dengeyi sağlamaktadır. Kısıtlı ve oldukça dar alanlarda türünün en iyi örneği olup alternatifi yoktur. Diğer platformlara göre oldukça hafif sayılan örümcek vinçler istenilen yerlere kolayca taşınabilmektedir.
Hassas zeminlerde ve kat aralarında hasarsız bir şekilde çalışan örümcek vinçler, en az 1800 kilogram yük kaldırabilmektedir. 13 metreye yakın bir yüksekliğe erişimi mümkün olan bu vinçler yatay olarak da en fazla10 metreye yakın bir mesafeye uzayabilmekte ve çalışabilmektedir.
Ağırlık bakımından incelendiğinde zemine sadece 0.44 kg/cm2 basınç uygulamaktadır. Saatte 1.8 km hız yapabilen ve çalışma prensibi olarak oldukça seri sayılabilecek bir hıza sahip olan örümcek vinçler dakikada 28 metre halat sarma hızına da sahiptir.
Örümcek vinçlerin kule denilen hidrolik ucu 360 derece dönebilmektedir. Böylece çalışma alanında ulaşılmadık hiçbir yer bırakmamaktadır. Kendi ağırlığı ise 2 tondan fazladır.
En yaygın kullanım alanları binaların dış cephelerinin kaplanması, sanayi sektöründe kullanılan büyük makinelerin veya atölyelerin endüstriyel bakımı, kısa boylu binaların çatısına ahşap montajı veya çelik montajı, yine binaların dış yüzeyine cam montajı ve çok ağır olmamak kaydı ile genel kaldırma işlerinde kullanılmaktadır.
Ülkemizdeki en çok kullanılan markalardan biri İtalyan kökenli Jekko markasıdır. İş güvenliği yasasına uygun olarak üretilen ve montajı yapılan bu vinçler, satın alacak durumu olmayanlara kiralanabilmektedir. Geçici süreli işi olan tüm sektörler örümcek vinçleri kiralayıp kullanmaktadır.